
מומחה בינלאומי להדמיית המוח ומערכת העצבים של העובר - אולטרסאונד ו-MRI עוברי.
כמו-כן, מנהל את המרפאה לנוירולוגיה של העובר בבית החולים תל שומר.
פרופ' אלדד קטורזה מומחה לאבחון בעיות ומומים במוח העובר, מבצע בדיקות מכוונות למוח העובר ומערכת העצבים שלו.
במהלך ההריון מבוצעות בדיקות סקירות שגרתיות, בהן מבוצעת גם בדיקה בסיסית למערכת העצבים, המסוגלת לזהות הפרעות מבניות אפשריות. אולם בניגוד לשאר המערכות, המוח ומערכת העצבים של העובר היא ייחודית ושונה בכך שהיא מתפתחת ומשתנה לאורך כל ההריון, אפילו עד גיל שנתיים לאחר הלידה. מכאן, שבשלבים שונים של ההריון, המוח ומערכת העצבים נראים אחרת ומותאמים אחרת ולכן, חשוב לדעת מה צריך להיות קיים במבנה המוח המתפתח - ומה נחשב תקין או בלתי תקין.
למעשה, חשוב לבדוק את מוח העובר לאורך כל ההריון וגם בסופו בטרימסטר השלישי, כדי לוודא שהוא השלים את ההתפתחות שלו בצורה תקינה עד לנקודה זו בזמן. וזאת, מכיוון שישנם מצבים שבהם הסקירות היו תקינות במועד שביצעו אותן, אך בעיות אחרות, שחלקן עשויות להיות חמורות, באו לידי ביטוי בשלבים מאוחרים של ההריון.
באילו מצבים באה לידי ביטוי מומחיותו של ד"ר אלדד קטורזה?
מצבים בהם מתעורר חשד למום במוח העובר ובמערכת העצבים שלו דורשים בקיאות מוחלטת ומקצועיות ייחודית בתחום, על מנת לאשר או לשלול את החשד למום. נסיון עשיר בתחום יכול להבהיר את התמונה העגומה ולבשר בשורות טובות לאם
הנושאת בעובר.
נסיון רב השנים הוכיח שלא כל חשד בהתפתחות העובר מסתיים באופן טרגי, ורבים המקרים בהם זוגות שנשלחו אליי עם ממצאים חמורים לכאורה בהתפתחות העובר, התבשרו לאחר בדיקה מקיפה שהכל תקין, נמנעה הפלה ולימים נולדו ילדים בריאים לחלוטין!
מהי בדיקת אולטרה סאונד מוח עוברי?
הבדיקה המכוונת למוח העובר היא בדיקה שנקראת נוירוסונוגרם. זוהי למעשה סקירה מכוונת ומובנית, מקיפה ומעמיקה יותר – למח ולמערכת העצבים של העובר. בדיקת אולטרה סאונד זו מבוצעת בגישה בטנית ולדנית (וגינלית) ומטרתה לסקור את המח ומערכת העצבים בצורה מקיפה ומעמיקה יותר. במהלכה מבוצעים יותר "חתכים" ו"מנחים" של המוח וחוט השדרה. בדיקה זו בודקת באופן יסודי ומדוקדק את התקינות האנטומית של מערכת העצבים של העובר - ודורשת מהרופא המבצע אותה ידע, הכשרה ומיומנות רבה. חשוב לדעת כי רק רופא בעל ניסיון והכשרה מתאימה יידע לזהות את מצב המוח בכללותו; ורק הוא יוכל לזהות מגוון רחב של פתולוגיות.
מתי, בדרך כלל, יש לבצע את הבדיקה הייעודית לתקינות מוח העובר?
יש לבצע את בדיקת האולטרה סאונד המכוונת למוח העובר כאשר יש חשד לממצא חריג, במהלך סקירת המערכות השגרתית, כאשר יש סיפור משפחתי של מומי מוח או של בעיות התפתחות, כאשר יש ילד קודם שנולד, או שמא הופסק הריון, בשל הפרעה מבנית במוח של העובר; וכן כאשר קיים חשד להדבקה במזהמים בעלי פוטנציאל לגרימת נזק למוח, כדוגמת CMV . מומלץ לבצע את בדיקת האולטרה סאונד העוברי גם במצב של ריבוי מי שפיר - ובעוד מגוון מצבים קליניים, הדורשים התמקדות במערכת העצבים של העובר.
באיזה שלב מבצעים את הבדיקה?
בדרך כלל בדיקה זו מבוצעת אחרי הסקירה השנייה, סביב החצי השני של ההריון, אז המוח של העובר מפותח יותר, בהשוואה לתחילת ההריון. בנוסף לכך, בשלבים מתקדמים של ההריון, יש פוטנציאל גדול יותר לזהות הפרעות מבניות. לדוגמה, קו האמצע במוח - שהוא מערכת מבנים חשובים במוח העובר מופיעים למעשה רק סביבות שבוע 19-20. כמו כן, ההתפתחות של מעטפת מערכת המוח, שהיא מרכיב קריטי בהתפתחות התקינה של המוח, מופיעה בעיקר בשבוע 26 ואילך. לכן, יש חשיבות מאוד גדולה לבדוק את המוח גם בחצי השני של ההריון ואף בשליש השלישי, בצורה מובנית, נכונה ומקובלת.
האם יש צורך להתכונן לבדיקה?
אין צורך להתכונן לבדיקה באופן מיוחד. זוהי למעשה בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת על ידי המכשירים הסטנדרטיים של סקירת מערכות. הבדיקה ברובה מבוצעת בגישה בטנית - על ידי מתמר בטני. לעיתים, בעיקר כאשר העובר עם הראש כלפי מטה, הבדיקה מתבצעת גם במתמר וגינלי, כדי להדגים טוב יותר את המח.
מה ניתן לעשות כאשר מתגלה בעיה במוח העובר?
כאשר עולה חשד להפרעה במבנה מוח העובר, קיימת חשיבות רבה –לאבחן בצורה מדויקת את סוג הבעיה וכיצד היא נגרמה. מומלץ לפנות לרופא מומחה להדמיית מוח העובר המבצע את הבדיקה המקיפה - וכאשר הוא מגיע למסקנה שהבעיה קיימת, ממשית ואמיתית, יש להשתמש בכלים נוספים שעומדים לרשותנו.
האם להפסיק את ההריון בעקבות ממצאים מדאיגים בעובר?
מקרים רבים מציבים בפני בני הזוג דילמה קשה האם להפסיק הריון כתוצאה מחשד שהתעורר בנוגע לתקינות התפתחות העובר, לאור ממצאים בבדיקה שנעשתה לעובר.
לפחות פעמיים בשבוע, מגיעות למרפאתי מטופלות שהופנו אליי לביצוע בדיקה מתוחכמת של הדמיית העובר - בדיקת MRI ובדיקות אולטרסאונד מכוונות. נשים אלה הופנו אליי מכיוון שבבדיקות שביצעו, עלה חשד לממצאים חמורים בעובר שאפילו העלו את השאלה האם לבצע הפסקת הריון. לאחר בדיקות ובירור מקיף שערכתי, התברר כי הממצאים הרבה פחות חמורים ממה שנאמר להם והעובר במצב שמאפשר המשך הריון רגיל. מקרים אלה הסתיימו בסוף טוב - לידה של ילדים בריאים לחלוטין!
